(Téměř) Novoroční předsevzetí

Všimli jste si někdy kolik Vaše rodina vyprodukuje za týden odpadu? Já ano, doma máme koš na papír, na plast, tašku na sklo, kbelík na bioodpad a klasický koš. Nejrychleji se naplní koš na plast, aby ne, vždyť je skoro všechno zboží uhemováno v plastové folii. :-(
Letos bych chtěla vyzkoušet jestli by to nešlo i nějak jinak. Proč když to jde jinde ve světě, nemohlo by totéž jít i v ČR? Velkou inspirací jsou pro mně stránky jedné britské rodiny http://myzerowaste.com/
A tak mé letošní předsevzetí je vytvořit letos méně odpadu, přidáte se?
Chtěla bych tímto vyhlásit soutěž recyklační, zvány jsou všechny blogerky, čtenáři i čtenářky. Stačí jen průběžně na Vašem blogu zobrazovat co se Vám povedlo zrecyklovat nebo jak se Vám daří nakupovat bez obalů.
Držím palce


Věra


PS: Nějakou inspiraci najdete v mých starších článcích.

Komentáře

  1. Moc hezké předsevzetí, k tomu se přidám :) Chci letos doladit kompostovatelný bioodpad. Už jsem si koupila i rozložitelné sáčky na tenhle druh, tak jen doladit přesun z kuchyně na kompost na zahrádce ;) Ořezané kytky už tam nosím, tak eště ty šlupky, .... z kuchyně, když teď budu vařit často.

    OdpovědětVymazat
  2. Joli,
    mně se na to osvědčil kbelík s víkem, je tuším od velkého balení krmiva pro hlodavce. Vynáším ho jednou za 2-3 dny, podle toho kolik zpracuji zeleniny.(šlupky od okurek, mrkve a další kořenové zeleniny a ještě od cuket jdou rovnou k našim hlodavcům).
    Jen do toho. :-)
    V.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Věru, musím říct, že na to myslím docela často. Mám trochu strach, aby po nás jednou nezbyly jen igelitové pytlíky! Třídíme poctivě, v obchodech odmítám zbytečné sáčky (když to jde), ale mám trochu obavy, že vázne ten další článek řetězce - zpracování tříděného odpadu (manžel se environmentem zabývá) a na velkou diskusi je i energentická náročnost zpracování odpadu.
    V každém případě báječný nápad od tebe!
    Pohodové odpoledne, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. ahojky Věrko, tak se přidám třídíme už delší čas, a kromě kbelíku s bioodpadem, který vyvážím jednou za týden na zahradu na kompost, koše vysypáváme jednou za 14 dní, když se hezky poskládá tak není víc odpadu než malá krabice s letákama a semotamo nějaká ta krabice, a jeden pytel od žrádla pro králíka s plastem,nekupujem pití v petkách..... a jeden ani ne 30 litrový se směsným odpadem, takže ani toho moc nevyprodukujem....tady u nás sme vždycky přemýšleli, že by bylo lepší platit za kila odpadu, zavezlo by se jednou za měsíc do sběrného dvora a platila bych za celý rok daleko míň než cca 700,-, což je u nás poplatek roční.

    tak toliko ode mě.....měj se hezky, papa pherenis

    neboj na boby myslím... :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tak to je super novoroční předsevzetí :-) taky se o to už nějakou dobu snažím, co nejvíce třídit - ale hlavně co nejméně produkovat. Protože jak už tady psala přede mnou tuším Helena, velký problém je i následné zpracování vytříděného odpadu. A v dnešní době je to fakt těžké, když spousta věcí je už dopředu zabalená v několika vrstvách... Ráda se nechám recyklačními nápady inspirovat a třeba i já něco na svůj blog přidám, co by se zase mohlo hodit vám :-)

    OdpovědětVymazat
  6. ZDRAVÍM,tak na to jsem expert recykluji asi vše, korky někdy to nafotím ,staré ůstřižky látek, obaly od vajíček ty jsou na mém blogu a starý papír atd .to mě baví !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu