Domácí tvaroh aneb recyklace odvěká

Dostala jsem od kamarádky mléko z nedalekého statku, jenže bylo moc teplo a já se nějak neměla k akci, tak nám mléko zkyslo. Vyzkoušela jsem tak alespoň výrobu domácího tvarohu :-)

Komentáře

  1. Vrátila si mě do dětství, Věru. Babička měla krávu, tvaroh vyráběla, vždycky jsme dostali celé kolo, do kterého byl vytlačený vzorek pleny, ve které sedal...
    Měj se krásně, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Heli,
    to máš krásnou vzpomínku na dětství. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, že zkrz plínu to nemám vymačkávat, ale nechat vykapat :-)
    Krásný večer
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Věru, opýtam sa ako blb, ale to si aj nejako prevarila, alebo len sa to skysnuté mlieko nechá odkvapkať? Domáci tvaroh z domáceho mlieka, to musí byť mňamka. Krásne dni! L

    OdpovědětVymazat
  4. Luci,
    v receptech na netu se zkyslé mlého zahřívá na 40°C, ale já jsem to dělala takto: Nalila jsem zkyslé mléko do skleněnáho džbánku z Ikea, nechala 3 dny stát v teple (druhý den se sebere z vrchu smetana) a třetí den jsem hmotu nalila do klasické plíny, nahoře jsem plínu zakroutila a nechala vykapat. To co ti vykape je vlastně syrovátka - dá se ještě použít třeba na pleťovou masku.

    OdpovědětVymazat
  5. Vďaka, vyskúšam, už som aj objavila neďaleko mliekomat, z takého mlieka by sa to mohlo podariť. L

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu