Mýdlo, soda, ocet..

..jako čistící prostředky a "sliz" na praní. Přiznám se , že sliz na praní vyzkoušen nemám. Ostatní celkem ano, ostatně kdo v našich luzích a hájích by neznal čištění ledničky pomocí octové vody.:-)
Takže pár zatím nevyzkoušených tipů, které budu postupně přidávat: 

Levné a šetrné praní aneb Síla slizu


Není nic jednoduššího a rychlejšího, než si tenhle sliz vyrobit. Druhý den už můžeme vesele prát.
Ale popořadě – co vlastně potřebujeme:
  • Kostku pracího mýdla (případně již nastrouhané mýdlové vločky):
    Na trhu je jich několik druhů. Nejlevnější je Jádrové mýdlo – stojí do deseti korun. Hodně z nás ho ještě zná pod názvem mýdlo s jelenem – odtud také Jelení sliz. Používaly ho už naše babičky – možná ho ještě někde doma najdete. O něco málo dražší je Kokos Palma, Lanza a Marseilleské mýdlo. Posledně jmenované je podle složení na obalu opravdu čistě přírodní. Stát by mělo okolo třiceti korun.
  • Prací sodu:
    Sehnat můžeme krystalickou nebo práškovou. Soda rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny, desinfikuje. Je součástí mnoha běžných pracích prášků. Cena je zhruba do 25 korun za kilogram krystalické sody, 15 korun za 300g sody práškové.
A můžeme začít. Mýdlo nastrouháme a nasypeme do kyblíku s trochou horké vody a necháme rozpustit. Přidáme sodu – zhruba 1/4 balení (platí pro oba druhy), také necháme rozpustit a celý kyblík za stálého míchání dolijeme na 10 litrů (horké) vody. Může být i víc, pak je sliz řidší a dávkujeme o něco více, pokud máme kyblík menší, sliz je hustší a dávkujeme méně.
Druhý den je sliz hotov a můžeme prát.
Dávkování:
250 – 500 ml podle stupně znečištění prádla. Já dávám většinou jeden plný kelímek na 6-ti kilovou pračku (tedy necelých 300 ml slizu). Některé recepty doporučují přidat ještě k hlavnímu praní trochu sody – podle tvrdosti vody. Celá várka slizu vám tedy stačí na 20 – 40 praček!
Jak na skvrny:Některé skvrny sliz naprosto úspěšně odstraní (loni v létě mi například vypral dva dny zaschlou obrovskou skvrnu od višní), některým je lépe pomoci. Perfektní
je žlučové mýdlo (k dostání v drogériích). Skvrnu stačí namočit, žlučovým mýdlem potřít a přidat k ostatnímu prádlu.
K bílému prádlu se mi osvědčilo přidat trochu soli na skvrny. To je čistý perkarbonát sodný, který se při použití rozpadá na bělicí a desinfekční kyslík a na sodu. Krásně vybělí například látkové pleny. Krom praní ho lze použít i na různé čištění v domácnosti (například dobře rozpustí usazeniny v aromalampě, usazeniny z kávy a čaje v hrnečcích, vyčistí a vydezinfikuje štětku na nádobí….).Nebo lze přidat trochu již zmíněné sody.
Typy k výrobě: V hrnci ohřeju vodu asi 2litry do ni dam rozpustit nastrouhané mýdlo(175g), až se rozpustí, dam mýdlový vývar do kyblíku a dopustím do 12l přibližně teplé vody, dosypu sodu na praní (250g). Chodíme a mícháme, než se to rozpustí, ztuhne do druhého dne, někdy do večera.
Sliz používám dost dlouho a už jsem experimentovala s různými poměry surovin , zatím se mi nejvíc osvědčilo na jedno nastrouhaný mýdlo (myslím že je to 175 g) půl sáčku krystalický nebo práškový sody ( máme docela tvrdou vodu), konzistence je celkem tuhá , ale dá se v pohodě dostat z kanystu , když se trochu protřepe. Mám pračku na 6kg a dávám 0,5l slizu na plnou pračku. Špinavosti přes noc namáčím a případně ráno přejedu žlučovým mýdlem, většinou se vyperou v pohodě.

Na závěr upozornění: Může se stát, že po prvním vyprání vám prádlo zešedne. To je způsobeno tím, jak mýdlo reaguje se zbytky starého prášku. Při druhém a dalším praní se ale vše vrátí k normálu. Pokud tohle nechcete riskovat, stačí prádlo předeprat v 80 ml jedlé sody. (Mně se tohle stalo jenom částečně. Protože jsem už před použitím slizu prala v ekologickém pracím prostředku a prádlo měla od zbytků starých prášků vyčištěné, nic mi nezešedlo. Zešedlo ale tričko koupené v sekáči – po dalším vyprání se ale opravdu zase vybělilo.).

Máte někdo zkušenosti?


Komentáře

  1. zrovna dneska jsem našla článek pro tebe
    http://hobby.idnes.cz/mydlo-s-jelenem-mi-vystaci-na-celou-domacnost-tvrdi-blogerka-ply-/hobby-domov.asp?c=A110304_102953_hobby-domov_bma
    a
    http://radosa.blog.idnes.cz/c/177922/Ekologicka-domacnost-Dobra-cesta-k-tomu-jak-zbankrotovat.html

    OdpovědětVymazat
  2. Evíku, již jsem četla, hned ráno :-D

    OdpovědětVymazat
  3. :-) jsem si říkala, jestli tvůj příspěvek nevznikl právě na základě přečtení článku :-D...a chybíš ♥♥♥...ukaž se ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  4. Evíku,ukážu ;-) zatím pozdravuj.

    OdpovědětVymazat
  5. Verusko, na mém bývalém blogu radostné sklizni moje kamarádka dávala také recept sliz a prala v něm,byla celkem spokojená.Já jsem spokojená s ořechy, ale už jsme dospělí,tak skvrn nemáme mnoho a když tak tomu pomůže mýdlo s jelenem :o) Používám je i do myčky a na vytírání :o)papa Mokopa

    OdpovědětVymazat
  6. Věrko, taky se chystám na výrobu slizu, při praní pleneček bude velká spotřeba :-) Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Magdi, to ano, přiznám se, že s látkovými jsem dlouho nevydržela a přešla na jednorázovky.:-( Kolikátého máš termín?

    Krásný den všem

    Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. hmm, tak já měla látkových plenek jen pár - po Kačce, to jsem ještě prala a žehlila - takže spotřeba vody prášku, energie, ... taky jedu v jednorázovkách, ale zrovna včera mně napadlo, jestli bych je nemohla aspoň trochu zrecyklovat - vnitřek s tím gelem a močí narvat do kompostu - prej to někdo cpe do truhlíků s kytkama - teda ty nepoužitý - tak v tom kompostu by to bylo i s hnojivem ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry vecer,
    vcera jsem zkusila vyrobit sliz.Dala jsem varit vodu(2l),do toho nasypala vlocky jelenniho mydla(360g)a pridala stejne mnozstvi sody.Perfektne se rozpustilo a zeslizlo.Ovsem jak sliz zacal chladnout,tak i ztuhl a ted mam o neco mekci jelenni mydlo.Co s tim? Poradi mi nekdo?
    diky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu